27 ožujka 2008

Kokyu Nen Mocuso - Hajime


Pomnost na disanje, Tišina i Misao - započni.

Ovo bi bio doslovni prijevod riječi iz naslova i predstavlja osnovnu meditaciju koja se prakticira kao sastavni dio Bijeli Lotos Kempo prakse. Sudeći samo po sebi naravno ova praksa mi se čini dosta zanemarena. I tu ne mislim toliko na meditaciju u Dojo-u koliko u privatnom životu - meditacija kod kuće, na putu, na poslu... Za meditaciju stvarno nisu potrebne dvorane i zato mi u BLK uvijek imamo simboličnu meditaciju od par minuta prije početka i na kraju treninga.
Direktan prijevod Kokyu Nen je pomnost na disanje. Meditacija je naziv koji pokriva tri različita aspekta: pomnost, usredotočenost i uvid.
Bez dublje analize svakog od pojedinih aspekata (za to postoji interna literatura u obliku Kempo Yoga priručnika) želio bih samo ukratko i okvirno opisati prvi i osnovni stupanj ove meditacije. U tekstovima se navodi čak 16 različitih oblika ove vježbe.

Klasični uvod u meditaciju je odabir mjesta, ispravan položaj i držanje tijela. Kralježnica mora biti okomita na podlogu na kojoj sjedimo po mogućnosti prekriženih nogu. Glava treba biti uspravna u produžetku kralježnice s bradom lagano spuštenom.

Ova meditacija sastoji se od pomnog promatranja udaha i izdaha. Potrebno je bez ikakvog svjesnog upliva u proces disanja posvijestiti udah i izdah tako da smo u svakom djeliću vremena potpuno svjesni procesa disanja. Sva pažnja treba biti na objektu meditacije. Što je objekt meditacije? Dobro pitanje! Objekt meditacije je ono mjesto na kojem najjasnije osjećamo strujanje zraka kod udisanja i izdisanja (gornja usnica, nosnice, donji dio nosa...)
Počinjemo brojati udahe i izdahe, zatim samo udahe, pa samo izdahe, potom brojimo unazad 10, 9, 8... itd. Brojanje je samo alat koji nam pomaže da čvršće vežemo pažnju (pomnju) na objekt meditacije.

Ono što je važno kod ove meditacije je da nam niti jedan dio procesa disanja (udah ili izdah) ne promaknu nezapaženo kroz naš objekt meditacije. Ukoliko se to dogodi, a dogodi se SIGURNO :o), treba priznati sam sebi da se dogodilo i početi s brojanjem ispočetka. To se zove iskrenost prema samom sebi! Uvijek se dogode neke misli koje nam maknu pažnju i tijek misli nekamo drugdje. "To nije ništa strašno" - rekao O'Sensei - "Samo priznajte to sami sebi i krenite ispočetka".
I to je sva mudrost.

Jednostavno napisano, ali ne treba se zavaravati - ovo uopće nije jednostavno.
Meni osobno dah se redovito produbi. Onda shvatim da svjesno mijenjam poroces disanja i krenem ispočetka... i u nakon tričavih 100 početaka jednom ipak uspijem promatrati vlastit dah iz trećeg lica. Onda se naravno dogodi neka glupa misao iz života (npr. "Što to smrdi? Joj nisam bacio smeće iz kuhinje, a imali smo ribu za ručak, a što je bila fina...mm..ups..ja meditiram - nema ribe, NEMA RIBE...1, 2, 3, ...") i opet ispočetka. Dakle nije lako, ali treba pokušavati dok se ne pokažu rezultati.
Ja smatram da je meditacija trening - isto kao što vježbamo Ude Tate da ojačamo ruke, čučnjeve da ojačamo noge ili stoj na glavi da ovladamo ravnotežom, meditacijom vježbamo (jačamo) naš um.
Što više vježbamo određenu vježbu to će nam njeno izvođenje biti lakše.
Meditacija je vježba uma koja donosi svoje rezultate upornom praksom.
Na kraju krajeve - Kempo je meditaciju u pokretu - zar ne?

Baš me zanima kako svi vi koji vježbate Bijeli Lotos Kempo doživljavate Kokyu Nen Mocuso?

1 komentar:

BIJELI LOTOS KEMPO kaže...

Zaključak: uopće ne prakticiramo, pa nemamo što dodati ili prakticiramo i ide nam savršeno pa nemamo što dodati. Čini mi se da je tema krucijalna, te u koliko do sada niste pronalazili inspiracije i vremena da to pokušate, učinite to već danas, možda sutra ili najkasnije prekosutra. Nakon, toga nemojte posustati slijedećih mjesec dana i vjerujem da će ova tema biti sa puno komentara.