02 ožujka 2008

Kempo masaža

Kempo koji se vježba u školi Bijeli Lotos obuhvaća velik spektar vještina i umijeća što nužno povlači da Kempo nije lako prakticirati (i zato vrlo vjerojatno neće nikad postati skroz komercijalna borilačka vještina). Osim samog borilačkog aspekta Kempa koji je vidljiv kroz razne tehnike (Tsuki, Geri, Uchi, Uke itd.), postoji meditativni aspekt kojeg simbolički upražnjavamo na početku i na kraju treninga u obliku kratkog Mocuso-a. Nadalje postoje Kate koje predstavljaju ujedinjenje tjelesnog pokreta i meditacije tako da se mogu slobodno nazvati i meditacija u pokretu, imamo sustav kojeg nazivamo Kempo Yoga kroz kojeg pripremamo tijelo i um za napore koji obično slijede, postoje razne vrste slobodnog i dogovorenog sparinga kojeg nazivamo Kumite.
No tema ovog posta je specifična - malo ću govoriti o masaži koja se prakticira u našoj školi. Zbog svih prije navedenih cjelina koje se prakticiraju u Bijeli Lotos Kempo školi i vremenskog ograničenja, vrlo rijetko stignemo na samom treningu odraditi i masažu. Smatram vrlo bitnim naglasiti da se masaža ne može nadomjestiti nikakvom vježbom.
Masaža postoji koliko i ljudi. Neke slike u egipatskim piramidama demonstriraju tehinke masaže ruku i stopala. Masaža kao metoda liječenja je starija i od same medicine. Ono što se danas događa u modernom svijetu je isticanje pojedine vrste masaže kao jedine prave, mistificiranje masaže, a pogotovo ako tehnike dolaze s dalekog istoka. Neispravno je reći da je jedna vrsta masaže bolja od druge - masaža je samo alat koji se koristi u svrhu ispravljanja lošeg stanja osobe koju se masira.
Postoji tri osnovna djelovanja masaže:
- pojačana cirkulacija krvi
- opuštanje mišića
- povećanje mišićne napetosti

S ove tri osnovne poluge moguće je napraviti čudesnu revoluciju u tijelu - smanjenje/povišenje krvnog tlaka, smanjenje bolova, peristaltika crijeva itd. No ono što je ključno je da se masaža prilagodi osobi. Svi smo drugačiji i svatko reagira drugačije na masažu. Za ovo je vrlo važan blizak kontakt i međusobno povjerenje.
Želim naglasiti da masaža ne smije boljeti (osim veziovnotkivne masaže). Ukoliko je mišić jako napet naravno da će se pojaviti i minimalna količina boli - no ta bol ne smije preći u patološku bol. Ako je masaža previše bolna postiže se suprotan efekt - mišić na kojem se radi (a ponekad i cijelo tijelo) se grči i umjesto da se ti je bolje, osjećaš se još gore. Tu se vidi umijeće masera - dobro procijeniti koliko jako treba masirati mišić.

Masaže se mogu podijeliti u nekoliko skupina: medicinska, sportska, refleksološka, opuštajuća i anticelulitna masaža.

U BLK najčešće prakticiramo sportsku masažu, a kad imamo vremena upražnjavamo medicinsku i refleksološku. Ono što će svaki Kempo Ka na početku raditi je masaža mišića uz kralježnicu i masaža vrata. Ovo se najčešće upražnjava zbog načina života, pogrbljenosti nad računalom, lošeg načina sjedenja i držanja tijela.
Dakle lagano se kreće s masažom mišića oko gornjeg dijela kralježnice i to tako da se pritisak postepeno smanjuje kako silazimo prema lumbalnom dijelu odnosno donjem dijelu kralježnice. Masažu vrata najčešće vršimo tako da osoba leži na leđima, a osoba koja masira lagano isteže mišiće od gornjeg dijela kralježnice i oko vrata prema gore - prema smjeru tjemena.
Osim ove dvije osnovne masaže radimo masažu ruku i nogu. Svaki pojedini mišić se posebno obrađuje i završava se s pritiskom na akupresurne točke na tabanima i rukama.

Ono što ja smatram da je najbitnije za osobu koja masira jest da duboko u sebi osjeća čistu želju za pomaganjem. On/ona mora doći u stanje kada odista želi potpuno neuvjetovano davati osobi koju masira. To je ključ. Tehnika se nauči i kasnije primjenjuje, ali bez osnovne želje za pomaganjem nikakva tehnika neće poboljšati stanje. Želiš pomoći osobi i fokusiraš cijelo svoje biće na tu misao i tada će masaža biti potpuno uspješna. To je cijeli misterij masaže. (barem tako ja mislim :o) )

1 komentar:

BIJELI LOTOS KEMPO kaže...

Navedeno je sažetak, ipak tema kao što je masaža traži puno, puno više prostora od jednog relativno kratkog posta. Dakle, vrsta masaža ima daleko više, uz navedeno mogli bismo još dodati Holistička, hidro, Havajska, metamorfna, Švedska, Tajlandska, Shiatsu itd. Uz navedeno, jako je važan dodir jer je dodir esencija masaže. Dodir je prekrasan oblik komunikacije naše ljubavi i suosjećanja za druge na vrlo direktan način. Dodir može biti vrlo različite kvalitete, od agresivnog, uvredljivog i mehaničkog, do nježnog, pažljivog i opažajnog. Sva živa bića odazivaju se dodiru i masaža pomaže u ispunjenju tih potreba. Pažljiv dodir korišten u masaži pomaže kao obarač u procesu samoizlječenja.

«Put do zdravlja osigurava svakodnevna aromatska kupka i masaža mirisnim uljima», napisao je Hipokrat oko 400. g. p.n.e.

Generalno bismo mogli reći da masaža uključuje dodir, trljanje, tapšanje, lupkanje, udaranje, drmanje, stiskanje, gnječenje, izvlačenje, upiranje i pritiskanje, namještanje, sagibanje, istezanje, pa čak i hodanje po leđima onog koga se masira.

Također treba naglasiti da Kempoka u masaži koristi iste tehnike kao u napadu: palčevi, seiken, hireken, teisho, shuto, Ippon Ken, Empi, nukite…