05 travnja 2012

Seminar iz Tehnika samoobrane (Goshindo Waza) Zagreb, 31.03.2012.

Seminar „Goshindo Waza“ II vodio je Sensei Saša, a počeo je s uvodnim riječima o tehnikama samoobrane u formalnom smislu. Što i kako ih izvoditi što učinkovitije i svrsishodnije. Osnovni elementi su stabilnost stava, sposobnost preusmjeravanja energije, izbacivanje protivnika iz ravnoteže itd. Međutim, ono što je Sensei istaknuo kao glavnu odrednicu samoobrane jest naš stav. Naš stav prema nama, situaciji i napadaču. Ono što će najvjerojatnije odrediti ishod sukoba nije naše majstorstvo u formalnim tehnikama već naše stanje uma. Ako dopustimo da nas preuzme prestrašenost ili impresioniranost napadačem (njegova fizička snaga ili njegov status) sigurno je da smo izgubili borbu. Mogu reći da se s time slažem, ono kakav stav imamo pred napadačem jest ono što će odrediti ishod situacije. Važno je imati na umu da sve što radimo unutar Kempo-a u Dojo-u jest kontrolirana situacija i stoga treba imati na umu da realna situacija u „stvarnom“ životu može biti puno drugačija. U svakom slučaju iskustvo u formalnom poznavanju nekih osnovnih tehnika samoobrane i sagledavanje sebe kroz bremenitu komunikaciju može nam u nekoj mjeri pomoći da razmotrimo eventualnu situaciju napada.
Trening je započet praksom osnovnih tehnika istezanja i jačanja mišića i na kraju uz tek naznaku aerobnog Taiso-a. Uslijedile su osnovnije tehnike udaraca i komplementarnih blokova. Ukazivanje na različitost i posljedice Oi i Gjaku te Soto i Uchi blokova. Radile su se tehnike oslobađanja od čvrstog hvata protivnika na različite načine. Također i neki „maštovitiji“, ali vrlo učinkoviti blokovi.
Na kraju je Sensei zaključio seminar činjenicom da je vrlo važno ne dovoditi se u situacije koje su vjerojatno rizične i problematične. Što je mislim i najveći dio samobrane. Ne samo u smislu ne ulaženja u konflikte s problematičnim osobama, na sumnjivim mjestima u dubokoj noći već i našim pozitivnim i dobronamjernim djelovanjem prema ljudima jer to samo po sebi izaziva istu reakciju kod drugih ljudi, ali i stvara dobar duh što rezultira mirnoćom, a koja je preduvjet za po nas dobro rješavanje svake teške situacije. Također, istaknuti su i neki formalno-pravni aspekti sukoba i reagiranja na sukob te kroz odgovore na pitanje razmotrene neke specifične situacije.
Sve u svemu meni je ovo bio jako dobar seminar jer kako sam se s većinom tehnika već srela sada sam mogla detaljnije razmotriti i osvijestiti njihove mogućnosti. Isto tako vjerujem da je velikom broju „mlađih“ Kempo Ka bilo zanimljivo upoznati i ovaj aspekt Kempo-a.
Shosensei Marija

Nema komentara: