02 ožujka 2010

Izvještaj s BLK seminara (28.02.2010) s naglaskom na element zemlju

Na ovaj način pokušat ćemo u kratkim crtama dočarati upravo održani seminar u elementu Zemlje kako bi oni koji nisu mogli prisustvovati i aktivno participirati u dobrobitima seminara Produhovljenog ratništva ipak imali nekakav uvid u ono što se radilo. Primarno smo po tko zna koji put naglasili važnost povezanosti prakse BLK i života. Bez jasne i žive poveznice Produhovljeno ratništvo gubi korijene, a time i BLK praksa postaje u najmanju ruku blago invalidna sa vrlo ograničenim dometima. Svi prisutni su dali svoj ogroman doprinos, da sve što je Sensei Darko izrekao u uvodnoj besjedi postane živo i gotovo opipljivo. Osobit naglasak je stavljen na važnost dobra zdravlja koje bi trebalo biti sastavnica BLK praktičara koji je razvio pozitivnu stranu elementa zemlje.
Slijedi dio pisana materijala koji je pratio Seminar:

Zašto su elementi važni? Oni nam dozvoljavaju i omogućuju prenošenje iskustava ostvarenih na treninzima u Dojo-u u naš svakodnevni život pokrivajući emocionalnu, intelektualnu ili profesionalnu sferu. Svaki aspekt BL Kempo prakse (emocije, misli, agonije, katarze, patnje ali isto tako postignuća, uvidi i pobjede) ima odraz na drugim dijelovima naše prirode i ponašanja. Na ovaj način nam razumijevanje elemenata može otvoriti oči za najveću zagonetku koju smo ikad pokušali odgonetnuti – nas same. Cilj BL Kempo treninga je progresija od čvrstih temelja (koje nije lako sačiniti) do uzvišenih ciljeva. Od grubog prema najsuptilnijem.

ZEMLJA
Osnovni pokreti, Kihon/Taiso, razvijanje bazične sposobnosti
VODA
Kombinacije, Ritsudo/Buji, osjetiti, doživjeti iznutra
VATRA
Razvijanje snage, brzine, Hayaku/Kime, snažna energija
ZRAK
Kontroliranje disanja, Kokyu/Shakumei, razumijevanje primjene tehnike
ETER
Integracija i profinjenje svega prije navedenog, Mocuso, ispravni mentalni stavovi, duhovni uvid

ZEMLJA – područje fizičkog, prirodnost i jednostavnost.

Viša manifestacija – snažan osjećaj stabilnosti, ritma, mirnoće i afiniteta za prirodu, praktičnost, sređenost
Niža manifestacija – pretjerana briga o tijelu, pretjerana opreznost, ograničenja u sferi spontanosti i nošenja s promjenom.

Dachi – Kiba i Shiko
Borilački aspekt – pružanje otpora
Smjer pokreta – prema dolje
Tijelo – kosti
Princip – čvrstina
Tehnike – Stav (Dachi)
Kvaliteta – ravnoteža (Heikin)
Vlada područjem - izdržljivosti
Pingan – San
Svijet – tjelesni (fizički)

BL Kempo arhetipovi
ZEMLJA – zaokupljen pitanjem kako to može biti urađeno. Prvo mjesto po važnosti se daje osnovama (Kihon) preferirajući jako ukopane Dachi-e sa niskim centrom gravitacije (Kiba/Shiko) koji daju jaki osjećaj ravnoteže i stabilnosti. U Kumite-u otpornost je najnaglašenija, tako da otrpiti teške udarce ne predstavlja nikakav problem. Pokreti su minimalni s naglaskom na jake, jednostavne i prirodne tehnike, niske udarce i vrlo snažne napade.
Slijedom navedenog tekla je i naša praksa uz naglasak na čvrstoći, stabilnosti, nepomičnosti, ukorijenjenosti, izdržljivosti, ravnoteži, dobrom ritmu, sposobnosti podnošenja udaraca...zatim testiranje stabilnosti i ukorijenjenosti u kretanju...Kime, pa opet Kime i tako do sažimanja koje ispire samu koštanu srž...Pingan San dugo, čvrsto i uz puno ponavljanja...unutrašnja mirnoća!!!
Stanje na kraju Seminara je onkraj uobičajena poimanja, te ga dočarati svijesti koja nije kušala besprekidnu praksu tijekom 6 sati, zaista predstavlja jako težak zadatak, u najmanju ruku kao dočarati osobi okus Milka čokolade s cijelim lešnjacima, a da ju ona nikada nije probala. Stoga, ne propuštajte Seminare bez stvarno opravdana razloga.

Na seminaru su položili za pojaseve: MARKO LUKIĆ 7.kyu i MATE VUČIĆ 5.kyu; čestitamo!!!

Nema komentara: