23 ožujka 2009

Voda i Sanchin

Jučer (22.3.2009) je održan tematski seminar. Tema je bio element vode. Na početku smo vježbali razne meditacije za snaženje i osvještavanje unutrašnje energije (kin. chi ili jap. ki). Meditacije smo vježbali oko dva sata da bismo se nakon toga preusmjerili Ki na Sanchin dachi ili položaj tijela "Tri sukoba". Sanchin je s različitih aspekata (fizički - mišićna masa, fiziološki - rad unutarnjih organa, energertski, mentalno...) izuzetno bitan položaj u Kempo praksi. Istovremeno stav je vrlo zahtjevan ukoliko se izvodi na ispravan način. Sve to skupa zajedno daje Sanchin dachi-ju posebno, gotovo "čarobno", mjesto u Kempo praksi.
Nakon što smo detaljno uvježbavali sam stav i ispravljali partnera, polako smo prešli u prakticiranje Senme-a ("pogled koji prividno ne vidi", ili laički rečeno pogled od kojeg se protivnik "smrzne"). Nakon Senme-a smo polako prešli u Kumite s naglaskom na Sanchin dachi, odnosno trebalo smo koristiti Sanchin dachi kad god smo to mogli unutar slobodnog sparinga (kumite).
Drugi dio seminara je bio posvećen vodenom aspektu i Pingan Ni Kati. Uvježbavali smo razne sekvence i s partnerima isprobavali primjenu tehnika (Shakumei).
Za kraj seminara je odrađena energetska masaža stopala i ruku na način da je četvoro ljudi istovremeno masiralo ruke i stopala petog u sredini.
Koliko god da se Voda čini fizički lakša u odnosu na Zemlju to jednostavno ne stoji. Fokus vodenog elementa je na potpuno drugim mjestima od onog što smo radili na prethodnim zemljanim seminarima. Zemlja predstavlja bazičnu (osnovnu) silu, dok voda otjelovljuje unutrašnju energiju ili suptilni energetski tijek. Oba elementa su teška svaki na svoj način - samo je razlika u tome da nam je Zemljani element bliži i lakši za shvatiti.

I još jedna obavijest, sljedeći seminar će se održati u Zadru od 30.4. do 3.5. 2009. Nemojte propustiti ovaj veliki seminar jer kontinuiranim vježbanjem četiri dana možete napraviti velike pomake prema naprijed na Kempo Putu.
Za sve detalje javite se svojim učiteljima na treninzima.

Nema komentara: