04 listopada 2007

Jedan obični Kempo trening...

Danas smo na treningu vježbali Kata Kumite (slobodni sparing s naglaskom na ispravnu formu). Mene je kao i obično zapao Sensei Dubravko. Ono što je danas bilo specifično za naš Kata Kumite je bila prava čistoća pokreta. Nije bilo prljavih fora, povlačenja za Keiko Gi (Kimono), guranja i netezanja koja se znaju dogoditi kad vježbamo Kumite. Doslovno smo se igrali poput djece i isprobavali razne tehnike (Tsuki, Geri, Shuto Uchi, Nukite Uchi, Mawashi, Empi, Hittsui...) u najčišćem obliku. Jest - sjevnulo je i meni i njemu par udaraca ali ništa opasno - ja sam primio jedan prekrasni Mawashi Tsuki malo ispod oka dok je Dubravko primio fini Mae Geri Keage direktno u bradu.
Mislim da je ovaj Kata Kumite bio na obostrano zadovoljstvo jer smo kasnije u svlačionici prepričavali koju tehniku iz koje Kate smo primjenjivali ili pokušavali primjeniti. Ja sam bezuspješno "drvio" po nizu od tri povezane tehnike iz Seienchin Kate (Ura Tsuki, Uraken Uchi i Gedan Tettsui Uchi) dok je Dubravko uspio uspješno odraditi završnu tehniku iz Pingan Ni Kate - Shuto Age Uke i Kesa Ippon Kansetsu Wari Uchi (tehnika lomljenja kostiju). Naravno nije mi slomio ruku - puff !! :o)
I baš dok pišem ovaj post sjetio sam se kako smo izveli demonstraciju na 10. godišnjici prijateljske nam škole Kung Fu "Safira" gdje je Dubravko izvodio Ni Nin Gake sa Sensei Josipom i samnom.
Slika govori tisuću riječi (demonstracija) - Josip na podu, a ja na putu prema podu. :)

3 komentara:

Anonimno kaže...

Pa moram priznati, lijepo si komentirao naš Kumite od jučer. Tko bi rekao da će završiti na internetu tako brzo. "Prljave fore" su prljave samo za onog tko ih ne zna. Onaj tko zna njemu to često postaje tehnika.
Što se tiče objašnjenja BL Kempa, rekao bih da izvire sa istoka, ali da je kulturološki vezan uz Hrvatsku. Svi koji vježbamo, živimo ovdje i uronjeni smo u naše životne okolnosti. Da je vještina ostala "istočnjačka" 100% ne bi to funkcioniralo uopće. Ovako mislim da je dobar alat posebno za one koji nemaju natjecateljskih ambicija, a htjeli bi ovladati borilačkim vještinama i nekako osigurati sklad u životu. Znaš, mislim na one koji dosta sjede, pod stresom su, a opet imaju još vitalnosti i volje da se dobro oznoje, istegnu i izvježbaju, a opet da nije samo razgibavanje i skakutanje.
Dubravko

GoranP kaže...

Fora kod Bijeli Lotos Kempo borilačke vještine je to što stvarno uključuje mnoge stvari. Naše zagrijavanje (Taiso) je u stvari Kempo Yoga (neki kažu da je slična kineskoj jogi) koja je puno dinamičnija od klasične indijske yoge. Imamo meditativne tehnike i meditacija je sastavni dio našeg Kempa. Naravno nemoj zaboraviti kako smo završili jučerašnji trening - jednom finom sportskom masažom. A masaža je nešto što se ne može niti s jednom vježbom nadomjestiti.

Anonimno kaže...

Cijeli je Kempo nekada bio tajno učenje, osobito u borilačkom smislu. Izvorno kao gotovo iskljucivo terapueutsko-duhovna praksa uglavnom je sjemenje sijao duboko u "zemlju", tako da je učenje opet bilo tajno. To sve sugerira da uvijek treba uz ono što je vidljivo, pronaći saznajnu tehniku za sve ono što čulima ne možemo percipirati. To je nešto kao novo čulo koje ne bi trebalo zvati NADČULO ili sl. već jednostavno kao nešto što čita zapise drugačije pohranjene od onih koja uobičajeno preko čula pohranjujemo. Kako ja vidim stvari škola Bijeli lotos je za tu svrhu pravo odredište. Ona je "istočnjačka" u toliko što smo zadržali terminologiju (staru) zbog običnog ljudskog poštovanja prema svima koji su svoje živote posvetili Kempo istraživanju. To je više simbol i pokazatelj kakvi smo mi ljudi. Inače, škola je ili će biti prilagođena vremenu, prostoru, energiji...to je veliki posao i uopće nije jednostavan kako bi se moglo zaključiti. Taj proces je nešto živo, svi mi koji vodimo ili participiramo u tom procesu imamo odgovornost da bazični ciljevi prakse budu zadovoljeni. Mnogi, neću reči svi, su se vrlo vješto skrivali iza slijepo naučenih obrazaca istočnjačkog ponašnja, te na taj način čuvali svoje pozicije, skrivali svoje neznanje, lijenost, ljubomoru, pohlepu i sl. Naš put je onaj koji čuva i oplemenjuje život, te treba pomoći da sretnije i zdravije proživimo ovaj život, bivajući pri tome potpora jedni drugima, pronalazeći u životnim olujama utočište u Kempu i ljudima s kojima se zajedno "patimo" u zahtjevnoj praksi. Basic Yokasei Kempo Sensei