01 prosinca 2014

II MAWATE seminar 29.11.2014.




Ekipa od 24 Kempo-ka je započela svoj ulazak u svijet Produhovljena ratništva  malim, nenajavljenim zakašnjenjem. Ono što je ukazivalo na dobru atmosferu je upravo taj početak, koji bi kod drugih proizveo nervozu, prigovore, pa čak i ljutnju. Kempo ekipa je bila strpljiva i vrijeme do početka seminara iskoristila za druženje, koje je bilo zapravo poklon jer smo mogli popričati s ljudima koje duže vrijeme nismo vidjeli. Upravo taj uvod nije bio teorija, ni praksa, već stvarno življenje mawatte-a i bazičnih ciljeva Kempo prakse.
Ulazak u Dojo je još više osnažio ovaj dobar duh, snažeći ga ujedinjenjem i sinergijom svih prisutnih. Temperatura nije bila baš pogodna za dužu sjedeću meditaciju, tako da smo bili prisiljeni ''zapaliti'' vatricu u svakom od nas, kako bi tijelo doveli na radnu temperaturu za zahtjevne prakse, osobito one vezane uz Kempo okrete.
Nakon dobrog zagrijavanja dio vremena smo prakticirali integralnu praksu Chudan Uchi Mawashi Shuto Uke-a. To konkretno znači produbljivanje svjesnosti o svakom dijelu pokreta, ukazujući na razvoj svjesnosti o „svakom svijest trenutku“. Vježbajući na taj način, lagano, postupno ulazimo u svijet Kempo Ongyo prakse, otkrivajući one dijelove koji uglavnom uokvireni navikama proizašlih iz dosadašnjeg vježbanja ostaju blago prikriveni.
Ponovo smo dio seminara iskoristili za ukazivanje na značaj brida šake koji se zove Shuto. Dolazeći u poziciju kontroliranja Shuto-a, dolazimo u poziciju kontroliranja napadača. Dakle, važno je uz ona veća i manja područja na tijelu koja su osjetljiva na snažne udarce, osvijestiti i dijelove tijela koja su osjetljiva u sustavu primjene poluga. Impresivno je vidjeti kako osobu od 100 kg možemo držati pod kontrolom, kontrolirajući svega par centimetara njegova tijela. Naravno, ne treba se zavaravati da je aplikacija u stvarnoj borbi jednostavna. Jedino uz puno ponavljanja možemo razviti povjerenje i biti sposobni vješto primijeniti naučeno.
Kumite je kao i uvijek bio izazov, za neke veće, za neke manje. Uvijek smo na kušnji u bremenitoj komunikaciji jer ona otvara svijet nepredvidivosti i zahtjevnosti spontane reakcije proizašle iz svih onih silnih ponavljanja i učenja. Uz to, svaka nova osoba je novi svijet koji od nas traži adekvatan pristup i manifestaciju.
U Mawatte svijet smo ponovo kročili osvještavanjem i snaženjem Tan Dena, područja donjeg dijela našeg trbuha koji omogućuje snažnije ukorjenjivanje, stabilnost i mirnoću. Nakon toga smo ga testirali laganim prebacivanjem težine s jedne noge na drugu mijenjajući pri tome težište tijela. Sami Mawatte je nekako najčešće prisutan u našim Dojo-ima u korištenju Zenkutsu Dachi-a, tako da smo i na ovom seminaru radili isto. Novost su bile neke varijante koje nisu tako uobičajene, pa su svakome bile zgodan mali izazov, pogotovo kada bi se povećala brzina izvođenja. Nastavak su pratili karakteristični Mawatte-i iz svakog od pet Pingan Kata.

Uz velike količine znoja i oslobođene topline koji su Dojo Gornji Grad pretvorili iz jesenskog u ugodni tropski s puno vlage u zraku, iscrpljeni i žedni dočekali smo smiraj seminara kroz kratku masažu i meditaciju potpunog ujedinjenja svih prisutnih.

Nema komentara: