05 svibnja 2010

Sunce, more, zrak, energija

Eto ukratko i od mene par riječi vezanih uz upravo prošli Kempo seminar. Nije nas bilo puno (8), ali samo probrana i iskušana ekipa. Da nas je bilo više, prijenos Kempo znanja ne bi bio tako izravan kao na ovom seminaru.
Vježbali smo u tri ciklusa tijekom dana. Ujutro od 6 do 8 - jutarnja meditacija, Kempo Yoga, Tensho Kata prema izlazećem suncu i neizostavni Kanku. Nakon toga doručak i od 10-13 Kempo trening (kate, razne tehnike... ma puno kata), ručak i onda od 16-19 popodnevni Kempo trening koji bi završio opet prema suncu, ovog puta na zalasku, sa Sanchin Te Kokyu Waza i Tensho Katom.
Dakle tri treninga dnevno koji su bili nevjerojatno regenerirajući. U pauzama bi raspravljali o Kempu na teoretskoj razini, počecima Kempa, što i kako su vježbali stari majstori, metodologije podučavanja itd.
U grupi na seminaru su prevladavali viši pojasevi pa je zato i seminar bio prilagođen višim pojasevima. Prošli smo gotovo sve Kate koje se podučavaju u Kempo Bijeli Lotos školi i kroz ponavljanje Kata smo uspješno ispravili pogrešne pokrete i pogrešno shvaćanje samih Kata.
Srećom na seminarima se ima uvijek dovoljno vremena za individualni pristup pa su tako svi prisutni imali vremena postavljati pitanja na koja su učitelji davali odgovore i razjašnjavali pojedine zamršene dijelove Kata.
Od bijelih pojaseva bio je samo Filip koji se maksimalno trudio pratiti Kate koje su se izvodile. Sempai Marija je u nekom trenutku preuzela vodstvo nad Filipom i podučavala ga detaljima Pingan Ichi Kate koju je Filip kasnije (u skladu sa svojim pojasom) izvrsno demonstrirao .
Dado Čakalo je uhvaćen u jednu podužu seansu podučavanja od svih prisutnih učitelja kako bi se ispravile neke pogreške unutar Pingan Ni Kate. Nakon instrukcija Dadini pokreti su bili gotovo neprepoznatljivo poboljšani.
Boris je prilično detaljno ponovio Pingan Yon Katu u kojoj se najviše zahtijeva "lakoća tijela". Njegova i moja zajednička boljka... :o)
Goran Ritoša je naučio jednu novu Katu - Chung King, a Sempai Marija i ja smo ponavljali Seienchin.
Sve u svemu mislim da su svi ponešto naučili, ispravili neke "krive drine" u Katama i kroz jutarnju i popodnevnu meditaciju apsorbirali osvijetljeno Kempo znanje.
Meni osobno je tih četiri dana doslovno projurilo kao nikada prije.
Sunce, more i zrak su definitivno napunile energetske baterije u svakome tko je bio na seminaru.
Na seminarima se, zbog koncentracije prakse, rade pravi napretci unutar Kempa i svi Kempo Ka s ispravnim Kempo Kokoro-om (duhom) nikada ne izostaju sa seminara jer intuitivno prepoznaju važnost seminara.
Na kraju seminara Filip je položio za 8.kyu, a Goran Ritoša za 4.kyu.
Čestitke obojici.

Sensei Goran

Nema komentara: