19 listopada 2009

Vatra u srcima

Još jedan Kempo seminar je iza nas. Seminar se održao u Gajnicama i trajao je oko 6 sati. Na početku je glavni učitelj pričao o elementima koji se podučavaju unutar Kempo škole Bijeli Lotos, a to su zemlja, voda, vatra, zrak i eter. Stavljen je naglasak na uravnoteženost između svih elemenata jer niti jedan ekstrem nije dobar. Kako je u kempu primarni element vatra, tako smo i mi ovaj seminar prakticirali vatru. No u skladu s uravnoteženim pristupom na početku smo imali vodeni trening u obliku meditacije za buđenje unutrašnje energija (Ki ili Chi) i masaže, da bi vodeni aspekt treninga dodatno upotpunili kempo yogom.
Nakon toga smo krenuli na vatreniji dio treninga. Vježbali smo brzo, snažno, energično i ekspolozivno. Prošli smo sve tehnike potrebne za Pingan Ichi Katu u sekvencama i u kretanju u osam smjerova. Jedan od naglasaka je bio "Hapomoku" ili pogled u osam smjerova.
Tijekom cijelog seminara glavna zadaća je bila koristiti Chi kako bismo mogli izdržati napore koje zahtjeva vatreni trening. Iako je ovaj seminar bio u stvari uvod u vatreni element kempo treninga, nije bilo jednostavno izdržati niti fizički niti mentalno.
Bliže kraju seminara smo vježbali vatrene udarce nogama (mae, yoko...) u strunjače koje bi partner držao. Na samom kraju smo prakticirali Pingan Ichi Katu - napredniji kempo vježbači u punom elementu, a početnici polako s naglaskom na ispravnu formu.
Za kraj smo odradili meditaciju s kojom smo dali temelje za održavanje vatre unutar nas koncentrirajući se na Tan Tien (energetski centar u tijelu).
Svi koji su bili prvi put na seminaru su sigurno kumulativno napredovali za više od mjesec dana (što u tehnikama a što mentalno) bili oni toga svjesni ili ne.
Upravo zbog toga su seminari neizostavni dio Kempo prakse i svakako preporučam da ih se nikako ne propušta.

Nema komentara: