29 listopada 2008

Uke, Zrak i Mikkyo

Prvi jesenji seminar je bio u ozračju razbijanja slijepog dogmatizma. Tijekom seminara su bile postavljene totalno oprečne teze vezane uz efikasnost osnovnih tehnika od onih koje se uče na školski način. Klasična kombinacija osnovnih tehnika je Mae Geri Kekomi (na semete strani) i Gedan Barai (na ukete strani) i druga kombinacija je Chudan Tsuki i Uchi Uke. Malo po malo kroz vlastito iskustvo dolazili smo do realnih spoznaja o efikasnosti pojedinih Uke-a. Brzi direktni udarac u srednji dio tijela praktički je nemoguće obraniti klasičnim Uchi Ukeom - što zbog brzine kojom treba odraditi blok što zbog položaja tijela. Da bi Uchi Uke bio efikasan mora u najmanju ruku biti duplo brži od Tsukija što je praktički nemoguće zbog kružne putanje ruke koja radi školski blok. Tijekom izvođenja ovih praksi jedino što se meni motalo u glavi u obranu osnovnih postavki je Senrigan (predviđanje). Senrigan je u samurajsko doba bilo isključivo povezan uz ratničku primjenu. Sen, Sen No Sen i Go No Sen predstavljaju tri dubine intuitivnog percipiranja pokreta prije nego li je pokret fizički započeo. Osoba koja ima razvijenu ovu sposobnost bi po meni ipak mogla odraditi školski Uke bez obzira na brzinu dolazećeg udarca. Pravo je pitanje tko to može u stvarnosti i demonstrirati. Ova vrst percepcije (osim fizičkog aspekta) razvija Uke na jedan potpuno drugi način gdje Uke proizlazi iz dubinskog nenasilja, iz svijeta gdje su duhovni ciljevi uvijek ispred ratničkih, pa se i sama misao o nasilju kod napadača razvodnjava. To je po meni PRAVI Uke.
Ipak školski Uke se može efikasno primjeniti i bez jako razvijenog Senrigana. Dovoljno je promijeniti Dachi, položaj tijela, malo se izvinuti, odraditi kombinirani Tai Uke (blok tijelom ili izmicanje) i školski Uke dobija puni sjaj. Svi na seminaru su to mogli kroz vlastito iskustvo doživjeti.
Osim toga školski Uke-i predstavljaju riznicu pokreta. Svaki naš Uke u sebi ima još nekoliko drugih blokova koji se ne naglašavaju ali su tu. Neki blokovi u svojim pokretima čak imaju i udarce. I da završim temu Uke-a - školski uke je izuzetno bitan i treba ga uvijek vježbati, ali istovremeno svatko mora biti svjestan kada, kako i u kojoj situaciji ga primjeniti. Mi vježbamo uvijek najtežu varijantu iz nekoliko razloga, a jedan od njih je psihološki. Ostati miran i nepomičan i imati vjere u svoj blok usprkos razarajućem Tsukiju koji ide ususret. Simbolički gledano - surovo suočavanje s najgorim i najopasnijim životnim situacijama.

Na samom početku seminara smo vježbali meditaciju u elementu zraka. Prije same meditacije smo imali pripremnu vježbu disanja u ritmu 1-2-1-1. O'Sensei nas je vodio kroz zračnu meditaciju u kojoj smo trebali osjetiti srž zračnog elementa. To je onaj Mikkyo dio seminara koji se nikada ne radi na redovnim treninzima jer za to jednostavno nema vremena. Pripremno disanje i dvije meditacije su trajale po 20-ak minuta - što je skoro sat vremena seminara odvojeno isključivo za tu vrstu prakse. Nakon zračne meditacije trebali smo utjeloviti taj element kroz razne Uchi tehnike (sve varijante Shuto Uchi, Uraken Uchi, Empi Uchi... itd). Zadnjih sat vremena O'Sensei je podučavao Pingan Yon Katu čiji je dominantni element Zrak. Mi ostali crni pojasevi smo ispitivali Radoslava koji je polagao za Ni Kyu. Uz početnu tremu, istrzanost i krutost pokreta, Radoslav je, kako smo ga sve žešće testirali, uspješno uspio demonstrirati ispravan Fudo-Undo što je pokazalo da je spreman za novi pojas. Istrzanost je u potpunosti nestala nakon žestokog testiranja. Na kraju polaganja svaki od Senseija je rekao svoja opažanja koja bi trebala biti podstrijek za njegovo daljnje napredovanje. Radoslavu još jednom čestitke na pojasu.
Preporučam svima koji nisu bili na seminaru da dođu na slijedeći seminar jer će se neke prakse s ovog seminara vrlo vjerojatno ponavljati.

Nema komentara: