30 studenoga 2007

mala noćna razmišljanja

1:30 ujutro, ja još budna i čekam čudo da me uspava. Šta ću drugo nego razmišljati. To mi jedino preostaje jer mi se ništa drugo nije dalo. Tko će ustajati iz toplog kreveta samo zato što ne može spavati? Razgovor nakon treninga me nagnao na razmišljanje o ravnoteži; treba li je imati u životu pa doći na Kempo ili doći na Kempo kako bih ju pronašli? Hm, slično pitanje o kokoši i jajetu. Izgleda da je moj kempo put zapeo već na prvoj stepenici i bori se sa onim o čemu svi govorite da je osnova, ravnoteža. Kako li će tek kasnije biti??? Kako da uopće krenem dalje kad već tu padam na vlastitiom „ispitu“. I pomno praćenje moje neravnoteže mi trenutno ne pomaže. Čak ni svjesnost o tome. Eto gospodinu Freudu, pokazala sam mu da to što nešto znam ne vodi ka promjeni... Pitanje je zašto ne vodi promjeni? Što i kako mi treba? (E to nisam smislila u gluho doba noći. Možda i bolje, tko zna da li bi bilo konstruktivno?)

Nakon treninga ušla sam u raspravu o emocijama i tome da ih zapravo ponekad treba pustiti da se oslobode, pa makar bile neugodne. Mislila sam da svjesnost o njihovom prepuštanju može pomoći. Ili je možda bolje ne pridavati pažnju, ići dalje sa saznanjem da su tu, kako je isticao moj sugovornik. No, onda uhvatim samu sebe u paradoks; tu su, ne pridajem pažnju, ali utječu na ravnotežu i još k tome nemam pojima što se dešava i zašto se dešava. Možda je povremena neravnoteža ipak put ka svom suprotnom polu i ponekad malo oduška dobro dođe.

Kao što se da vidjeti ja se za sada ne bavim formom i ne znam kada ću naučiti te nove strane riječi, kada ću pravilno raditi barem jednu tehniku ili moći napraviti pošten sklek. Prvo da riješim pitanje životne ravnoteže pa onda mogu dalje (nadam se!).

26 studenoga 2007

Chuan Fa - Kempo

Ime „Kempo“ je japanski oblik kineske riječi „Chuan Fa“. Chuan Fa je s druge strane približan prijevod indijskog pojma „Vajramukti“ (sanskrt). Vajramukti doslovno znači „gromovito oslobođenje“ i predstavlja protovještinu svih današnjih borilačkih vještina. Čak sam u jednoj emisiji prije koju godinu na National Geographics kanalu vidio priču o Vajramukti vještini kroz povijest do danas. Navodno danas postoji samo 30-ak ljudi u Indiji koji vježbaju vještinu za koju tvrde da je izvorni Vajramukti.
Dva znaka koja tvore kinesko ime Chuan Fa imaju različito značenje sukladno kontekstu, ali u Budizmu Chuan znači „zatvorena šaka“ dok Fa znači „Dharma“ ili transcendentalno učenje Buddhe. Postoje i drugi prijevodi npr. „princip šake“ i sl.
Zašto se spominje Budizam? E pa povijesna priča ide otprilike ovako...
Nekada davno, 540.g. indijski budistički svećenik (Bodhidharma Tamo) dolazi u posjetu kineskom caru da malo popričaju o Budizmu i širenju Budizma. Kako se nisu slagali o načinima širenja Budizma (njegov indijski budizam je presložen za kineski mentalitet), svećenik odlazi u obližnji samostan kako bi se sastao s redovnicima koji prevode budističke tekstove na kineski. Međutim nije dobio toplu dobrodošlicu i zabranjen mu je ulaz u samostan. Nakon toga odlazi u obližnju pećinu gdje meditira. Koliko dugo? Pa ne zna se sigurno. Legende kažu godinama. U svakom slučaju, nakon određenog vremena, redovnici su prepoznali njegove vrijednosti i dozvolili su mu ulaz u samostan. Nakon što je ušao u samostan Bodhidharma je imao što i za vidjeti. Redovnici su bili fizički nerazvijeni, te im je s vremenom ponestajalo fizičke i mentalne snage za najobičnije meditacije. Da bi im povratio snagu, počeo ih je podučavati vježbama u kretanju, smišljenim da povećaju Chi (jap. Ki) i vrate snagu. To je bio početak Chuan Fa. Pošto se hram nalazio u nepristupačnom području, gdje su harali banditi i divlje životinje, ove su se vježbe s vremenom počele pretvarati u borilačke vještine.
Iako su borilačke vještine postojale u Kini i prije dolaska Bodhidharme, tek nakon njegovog dolaska u slijedećih 1000 godina se događa pravi procvat raznih stilova boksanja u Kini. Ono što je Chuan Fa razlikovalo od tadašnjih borilačkih vještina je duhovna komponenta koja je dala novu dimenziju borilačkim vještinama i na poseban način oplemenila umijeće borenja bez oružja.
Kasnije je (oko 1400 g. nadalje) Chuan Fa, uz pomoć raznih budističkih svećenika koji su podučavali ezoterično učenje, došao na Ryu Kyu otočja, koja su u to doba bila samostalna kraljevina. Utjecajem mentaliteta lokalnog stanovništava Chuan Fa, odnosno Kempo, je polagano dobio današnji oblik.
Eto kratka povijesna pričica zgodna za sve koje zanima povijest borilačke vještine Kempo i za one koji moraju napisati osnovnu diplomu. :)

19 studenoga 2007

Kempo seminar - slike

Evo i par necenzuriranih slika i nešto filmića s Kempo seminara u Sisku koji donekle mogu dočarati atmosferu na seminaru. Ima i slika lošije kvalitete, ali ostavio sam sve bez probiranja jer slika i nema baš previše.

http://picasaweb.google.hr/bijeli.lotos/SisakSeminar10112007



12 studenoga 2007

Kempo seminar - dva dana kasnije...

... i još me uvijek bole listovi na nogama. Sensei Dubravko je napravio (kako bi Sensei Saša rekao) "žmikajući" seminar. Kao što je već komentirano na originalnom postu (Bijeli Lotos Kempo seminar) seminar u Sisku je bio zahtjevan, a ja bih još dodao i osvještavajući. Skupilo nas se točno osam (4 ženskih i 4 muških Kempo Ka) plus Sensei Dubravko koji je sve to vodio i organizirao. Seminar je bio težak - četiri sata vježbanja bez pauze. Neki to nisu mogli izdržati pa su ipak morali malo odmoriti sa strane, popiti vode i sl. Neki su (zbog starih ozljeda ili nedostatka kondicije) odustali usred seminara, obukli se i gledali sa strane. No bez obzira koliko se činilo teškim, mislim da je seminar bio odmjeren upravo onako kako treba. U prva dva sata svi smo dovedeni taman malo preko granice izdržljivosti (one izdržljivosti za koju svi mislimo da je kraj naših mogućnosti) i nakon toga je Sensei samo održavao to stanje. U preostala dva sata događala se velika mentalna borba u svim glavama, odnosno... mogu reći samo za moju glavu, za druge ne znam. :)
Seminar je počeo s 45 minutnom meditacijom. Nakon toga smo se samo malo razgibali i počeli smo trčati, pa u trku skakati, pa skakti i dizati ruke iznad glave (sjetismo se Sensei Jane u tom trenutku). To je trajalo neki 15-ak minuta i onda je krenulo malo drugačije. Čučanj, ruke iza glave i hodanje u čučnju... to je trajalo dugo... za moje pojmove jako dugo... :) Da ne govorim hodanje u Ude Tate položaju koje je uslijedilo...
Nakon toga smo prešli na razne tehnike, povezane (Renketsu) tehnike iz Neko Ashi Dachi u Kokutsu Dachi pa u Zenkutsu Dachi itd. Uglavnom prošli smo sve i svašta da bi zadnjih sat vremena na repertoaru bila Kempo Yoga i masaža.
Zgodna stvar je bilo veliko ogledalo u dvorani. Možeš si vidjeti pokret pa ga korigirati... ali kad sam u ogledalu vidio svoj pogled nakon dva i pol sata vježbanja, ehm... nisam si bio lijep... uplašio sam se sam sebe. Pa zar ja odista ovako izgledam?? ;o)
Sve u svemu Sensei Dubravko je još jednom demonstrirao kako može organizirati i izvrsno odraditi Kempo Gashaku. Koliko sam ja mogao uočiti, Sensei je bio svjestan stanja grupe i ispravno je dozirao vježbe tako da izvuče najviše iz grupe. Šteta što je seminar bio kratak, reklo bi se jedan produženi trening, ali nadam se da će Sensei Dubravko i u budućnosti imati volje i želje voditi i organizirati ovakve i duže seminare (višednevne). Svima koji nisu došli toplo preporučam da drugi put dožive jedan seminar Sensei Dubravka. Iz seminara će izaći bogatiji za mnoga iskustva koja ne mogu nigdje drugdje dobiti.

09 studenoga 2007

Treninzi...

Prije točno tri godine , kad sam ja došla u Bijeli Lotos Kempo, treninzi su se održavali 4 puta tjedno. U utorak i četvrtak na DIF-u, a srijedom i subotom u Gajnicama. I važno je reći - svaki mjesec se održavao seminar! Sada treninge imamo samo na DIF-u, a seminari su se prorijedili... Uz svijesnost da je vrlo važno vježbati i sam, kod kuće, mislim da je isto tako važno imati minimum 3 treninga tjedno. Da li bi mogli opet nekako vratiti Bijeli Lotos Kempo u subotu u Gajnicama???

07 studenoga 2007

Kyusho točke (vitalne točke)

Sinoć se, na standardnom piću poslije treninga, povela rasprava o diskriminaciji fizički slabijih osoba u Kempu u odnosu na one jače. Odnosno mogu li oni stvarno vježbati Kempo na način da to bude onako po PS-u - jako, snažno s vatrenim Tsuki-jem itd.. Ja smatram da mogu, jer u protivnom negiramo smisao borilačkih vještina, a to je da slabiji pobjeđuje jačeg.
Iako sam i prije htio napisati nešto o Kyusho točkama, jučerašnja rasprava me samo potaknula da to učinim upravo sad. Osnovna prednost slabijih u odnosu na velike i jake je brzina i preciznost. Brz i precizan udarac u Kyusho točku može riješiti trenutni problem, odnosno može kupiti dovoljno vremena za udaljavanje s mjesta konflikta.
Postoje razne Kyusho točke na tijelu od glave do pete. Neki stručnjaci smatraju da one nemaju nikakvog utjecaja i da ne funkcioniraju dok se drugi u potpunosti posvećuju proučavanju Kyusho točaka i energetskih tokova kroz merdijane u tijelu. Na našim Kempo seminarima (Gashaku) smo učili gdje se nalaze Kyusho točke na glavi, na tijelu, na rukama i na nogama. To znanje je vrlo dragocjeno jer se kaže da blagi pritisak i masaža Kyusho točaka ima ljekovit učinak, dok udarac u Kyusho točku može biti i smrtonosan. Smatram da sa znanjem o Kyusho točkama treba biti vrlo oprezan jer se neodgovornim upražnjavanjem udaraca na ta mjesta može ozlijediti drugu osobu na najgori mogući način.
Npr. udarac u Kyusho točku Tendo može uzrokovati smrt prekidom funkcioniranja živaca glave. Najopasniji napad je Empi Oroshi – udarac laktom prema dolje. Može se izvesti Kakato Oroshi Geri (ukoliko je partner na podu) ili Tettsui Oroshi Uchi.

Zašto sam uopće počeo pisati o Kyusho točkama?

Pa najviše zbog sljedećih filmova koji demonstriraju "moć" Kyusho točaka:
Isječak iz BBC-jeve dokumentarne emisije
http://www.youtube.com/watch?v=byAvGP1GqBU
Udarac u dvije Kyusho točke
http://www.youtube.com/watch?v=JWSTrD9vRVQ
No comment
http://www.youtube.com/watch?v=Lks_WjKCMw8
Zgodan 3D prikaz raznih Kyusho točaka
http://www.youtube.com/watch?v=R96rWOoXU-U

Kad sam ove filmiće prvi put vidio ostao sam totalno zbunjen. Dva pokreta i netko leži na podu u nesvjesti. Svi moji instinkti mi govore PROTIV ovakvih demonstracija. Hmm.. da neke stvari izgledaju stvarno, ali ja sam po prirodi skeptik... Vidio sam čak filmove gdje demonstriraju rušenje protivnika bez fizičkog kontakta... e to bih volio doživjeti - da me netko sruši u nesvjest, protiv moje volje i bez fizičkog dodira. Na tu temu postoji i članak na wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Kyusho-jitsu) koji govori o Kyusho Jitsu vještini. Članak također ističe kako demonstracija rušenja osobe bez dodira, u emisiji National Geographics-a, jednostavno nije funkcionirala. Onda su se predstavnici tih vještina pravdali raznoraznim razlozima itd itd. No to je cijena jake medijske prisutnosti... ;)
Svatko tko je probao na našim seminarima vježbati udarce u Kyusho točke vrlo brzo je shvatio koliko je to u stvarnosti teška (ako ne i nemoguća) misija. Protivnik se giba, pokreće, blokira udarce, izmiče. I u jednoj takvoj dinamičnoj situaciji pogoditi tako jedno malo područje stvarno spada u rang vrhunskih majstora.
I da zaokružim priču s početka. Fizički slabije osobe mogu pobijediti fizički jače osobe. To je kroz niz životnih primjera dokazano. Znanjem i proučavanjem Kyusho točaka svladavanje jačeg protivnika biva sve izglednije. Međutim pitanje je s kojim motivima i ciljevima se vježba Kempo? Kempo ima svoj (fizički) borilački aspekt, ali to ipak nije sve (kako bi rekli u TV reklamama). Postoji i onaj meditativni aspekt kojeg nažalost mnogi zanemaruju jer nije fizički vidljiv, nije opipljiv. I na kraju kao što naš O'Sensei uvijek kaže - prave bitke se odvijaju kroz krize na treningu, krize na seminaru, krize u životu... To je prava mentalna i fizička bitka. I upravo je to ono pravo Kempo borilaštvo.

I za kraj malo zabave :)

Nikad ne vjerovati ženi koja vježba borilačke vještine
http://www.youtube.com/watch?v=1LRmk0cXRh4
Kako slomiti baseball palicu
http://www.youtube.com/watch?v=DThnFcNeri8&NR=1
Auto knockout
http://www.youtube.com/watch?v=qQkIIDNCyyQ
Majstori karatea
http://www.youtube.com/watch?v=G8hV01wcULM